drewno kominkowe gatunki

Wybierając drewno kominkowe do palenia w kominku coraz częściej nie z potrzeby ogrzewania domu, lecz dla stworzenia klimatu i spędzania miłych chwil, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów tj:

  • twardość,
  • gęstość,
  • łupliwość,
  • zawartość kory
  • stopień wysuszenia,

Powyższe parametry decydują o wielkości płomienia, ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu, który towarzyszy spalaniu. Nie każde drewno opalowe jest jednocześnie dobrym drewnem do palenia w kominku. Drewno kominkowe powinno być, bowiem drewnem starannie wyselekcjonowanym.

Do palenia w kominku nie nadaje się drewno, które pochodzi z drzew iglastych. Drewno iglaste, zawiera żywicę, która pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna strzelać. Ponadto żywica parując, wytwarza tłuste substancję, które po osadzeniu się na szybie kominka są bardzo trudna do usunięcia. Podczas spalania drewna iglastego wytwarzana jest duża ilość dymu oraz sadzy, to przyczynia się do zmniejszenia drożności przewodu kominowego.

Drewno do kominka nie powinno zawierać żywicy, powinno być twarde, gęste, suche i posiadać jak najmniejszą ilość kory. Takie parametry ma drewno liściaste

Drewno do kominka popularne gatunki 

rodzaje drewna kominkowego

Grab (gęstość 830 kg/m3) jest uważany za najlepsze drewno opałowe posiada wysoką kaloryczność, spala się powoli przy nie wielkim płomieniu i oddaje dużo ciepła. Ponadto grab posiada niską zawartość kory.

Jesion (gęstość 750 kg/m3) to bardzo twarde drewno, które może stwarzać problemy do porąbania na mniejsze kawałki. Drewno to jest wysoko kaloryczne.

Buk (gęstość 730 kg/m3) również wysokokaloryczne, posiada niską zawartość kory, pali się równo i stosunkowo długo

Dąb (gęstość 710 kg/m3) także zaliczamy do drewna wysokokalorycznego, daje stosunkowo dużo ciepła przy spalaniu a przy okazji ma przyjemny zapach. Minusem jest wysoka zawartość kory.

Brzoza (650 kg/m3) dość szybko się spala równym płomieniem, zawiera stosunkowo mało substancji smolistych. Jest dobrym drewnem do rozpalenia kominka.

Olcha (gęstość 570 kg/m3) drewno to powinno być dobrze wysuszone. Wydziela ładny zapach, dlatego też jest często wykorzystywane do wędzenia różnego rodzaju wędlin.

Topola (gęstość 460 kg/m3) zawiera niewielką wartość opałową, dlatego też jest polecana na rozpałkę kominka.

Im bardziej suche drewno kominkowe, tym jest twardsze i więcej ciepła oddaje, ponieważ jest bardziej kaloryczne. Kaloryczność drewna opałowego, czyli tzw. wydajność głownie zależy od gęstości po wysuszeniu. Przy paleniu twardego drewna występuje niewielki płomień, lecz oddaje ono więcej ciepła. Gdy spala się wolniej, rzadziej musimy dokładać do kominka.

Drewno całkowicie suche, to drewno, które ma mniej niż 5% wilgotności. Aby drewno kominkowe uzyskało tak niską wilgotność musi być suszone i podgrzewane w specjalnych suszarniach. Drewno, które jest składowane w standardowo ogrzewanych pomieszczeniach posiada wilgotność 5-15%. Drewno składowane na zewnątrz i sezonowane osiąga wilgotność na poziomie 15-20%, musi być ono sezonowane na powietrzu przynajmniej przez rok.

Gdzie i jak kupować drewno kominkowe?

Ważne, aby kupić drewno w licencjonowanym składzie, i tak też my uczyniliśmy. Bezpośrednio w handlu drewnem stosuje się dwie miary objętości:

  • metr sześcienny tzw. kubik
  • metr przestrzenny (mp) odpowiada zaledwie 0,65 metra sześciennego drewna.

Zatem przy ustalaniu ceny trzeba zwrócić uwagę, czy sprzedawca podaje cenę za metr sześcienny czy metr przestrzenny.

Ja zadbałem o drewno kominkowe a raczej o paliwo do generowania atmosfery w naszym domu 🙂 I tak też zamówiłem zestaw drzewa po 1m3 grabu, jesionu i dębu. Cena 1m3 grabu 230 złotych, jesionu i dębu – 210 złotych za 1m3 – łącznie 650 złotych starczy na dwa sezony.

drewno-kominkowe-metr-sześcienny

Po dłuższej chwili trzy metry sześcienne zostały ułożone w drewutni ze stolldrew.

drewno-kominkowe-drewutnia